4 os.
30 min
Średnie
9.90 zł / os.
Filet z kurczaka w cieście
Składniki przepisu
2 filety z kurczaka
8 plastrów boczku surowego, wędzonego Rzeźnik Szymon
2 arkusze ciasta francuskiego Go tove
8 plastrów sera gouda Mleczna Polana
1 łyżka mleka 1,5% UHT Mleczna Polana
3 łyżki jogurtu naturalnego Mleczna Polana
1 jajko
1/2 cytryny
3 łyżki konfitury wiśniowej Zaczarowany Ogród
2 łyżki majnonezu wytwornego Na Szlaku Smaku
1 łyżka czarnuszki
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Rozwiń arkusze ciasta francuskiego i przekrój na pół. Na każdym płacie ciasta zostaw miejsce po środku, a boki natnij w równoległe paski (około 1 cm). Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie zawiń w plastry boczku. Na cieście francuskim ułóż plaster sera, filet z kurczaka w boczku. Zaczynając od góry zawijaj paski ciasta na przemian do środka. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posyp czarnuszką. Piecz w temperaturze 180oC przez ok. 20 minut.

Dip:

W misce wymieszaj sok z połówki cytryny, szczyptę soli i pieprzu, konfiturę z wiśni, majonez oraz jogurt. Upieczony filet podawaj z dipem wiśniowym.