4 os.
35 min
Średnie
4.50 zł / os.
Fit burgery
Składniki przepisu
300 g mięsa mielonego z indyka
100 g ryżu basmati Marysia
1 opakowanie serka brie Mleczna Polana
½ cukinii
1 pomidor
½ czerwonej cebuli
½ cytryny
garść listków natki pietruszki
garść listków bazylii
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
4 łyżki płatków migdałowych Bacalis
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinię przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na nią cukinię. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Gotową cukinię wystudź, w razie potrzeby odciśnij nadmiar wody.

Mięso z indyka przełóż do miski, dodaj do niego cukinię. Dopraw do smaku solą i pieprzem i za pomocą wilgotnej dłoni wyrób na gładką masę. Uformuj 4 kotlety i skrop je 2 łyżkami oliwy.

Rozgrzej patelnię i połóż na nią kotlety. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Gotowe burgery przełóż na talerz.

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Do miski przełóż ryż. Dodaj do niego cebulę, pomidora, kawałki serka brie, łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany ryż przełóż na patelnię i podgrzewaj do momentu, aż ser zacznie się topić.

Burgery podawaj z sałatką z ryżu. Danie udekoruj płatkami migdałów oraz listkami natki pietruszki i bazylii.