4 os.
25 min
Łatwe
6.10 zł / os.
Flaczki z boczniaków
Składniki przepisu
700 g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki natki pietruszki
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 liść laurowy Na Szlaku Smaku
1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Boczniaki opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dodaj marchew, pietruszkę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę i boczniaki. Zalej warzywa bulionem, dodaj liść laurowy, paprykę słodką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Zamieszaj zupę, dodaj majeranek, zagotuj i zestaw z ognia. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Flaczki z boczniaków podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.