4 os.
20 min
Łatwe
5.90 zł / os.
Flambirowany banan z migdałami
Składniki przepisu
4 banany
garść sezonowych drobnych owoców
2 gałązki świeżej mięty
50 g masła ekstra Mleczna Polana
100 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
1 garść migdałów w płatkach Bacalis
100 ml rumu
3 łyżki cukru
4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych Royal Gusto Ginger Bite
Przygotowanie przepisu

Czekoladę gorzką połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Blaszaną miskę napełnij kruszonym lodem. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadź równomiernie po powierzchni lodu i odstaw do zastygnięcia.

Banany obierz ze skórki, odetnij końcówki. Cukier rozsyp równomiernie na patelni. Patelnię ustaw na małym ogniu. Gdy cukier zacznie się karmelizować, połóż na niego banany i rozsyp migdały w płatkach. Zmniejsz płomień. Wlej na patelnię rum i podpal palnikiem lub zapalniczką. Gdy płomień zgaśnie, dodaj na patelnię masło. Okrężnymi ruchami zamieszaj sos na patelni.

Flambirowane banany podawaj z lodami waniliowymi i dekoracją z czekolady. Przed podaniem udekoruj deser świeżymi listkami mięty i sezonowymi owocami.