Gęś z jabłkami
Oczyszczoną gęś układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka ze skórką kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie faszerujemy nimi gęś.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy sos sojowy, olej oraz miód, dodajemy suszone oregano oraz czosnek. Mieszamy marynatę i nacieramy naszą gęś, dekorujemy gałązkami świeżego oregano. Dajemy jej 2- 3 h w temperaturze pokojowej. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszamy na 160 – 170 stopni i pieczemy przez godzinę. Po wyciągnięciu mięso musi odpocząć ok. 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pate z gęsiej wątróbki
Wątróbki z gęsi oczyszczamy. Na patelni topimy połowę masła, na rozgrzane wrzucamy wątróbkę i dusimy ok 15 min, następnie przyprawiamy różowym pieprzem, sporą ilością soli i świeżym tymiankiem. Na końcu wlewamy alkohol i podpalamy, czekamy aż ogień sam zgaśnie. Wątróbkę przekładamy do naczynia blendera lub malaksera, dodajemy drugą połowę masła i blendujemy na jednolitą masę, na samym końcu dodajemy posiekane pistacje lub orzechy laskowe i przekładamy do słoiczków. Po ostygnięciu, wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Podajemy z chałką i ulubionymi powidłami.