4 os.
150 min
Łatwe
44.00 zł / os.
Gęsina na Święto Niepodległości
Składniki przepisu
Cała gęś
50 ml sosu sojowego
2 łyżki oleju Marysia
Garść suszonego oregano Na Szlaku Smaku
1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
3 spore ząbki czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
4 jabłka np. szara reneta
0,5 kg wątróbki gęsiej
100 g masła Mleczna Polana
Szczypta różowego pieprzu zmielonego
Łyżeczka soli Na szlaku Smaku
Kilka gałązek świeżego tymianku
Łyżka miodu Zaczarowany Ogród
50 ml wybranego alkoholu np. brandy, whisky, wiśniówki
Kilka sztuk orzechów laskowych Bacalis lub pistacji
2 kromki chałki
Konfitura wiśniowa Zaczarowany Ogród
Przygotowanie przepisu

Gęś z jabłkami

Oczyszczoną gęś układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka ze skórką kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie faszerujemy nimi gęś.

Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy sos sojowy, olej oraz miód, dodajemy suszone oregano oraz czosnek. Mieszamy marynatę i nacieramy naszą gęś, dekorujemy gałązkami świeżego oregano. Dajemy jej 2- 3 h w temperaturze pokojowej. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszamy na 160 – 170 stopni i pieczemy przez godzinę. Po wyciągnięciu mięso musi odpocząć ok. 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pate z gęsiej wątróbki

Wątróbki z gęsi oczyszczamy. Na patelni topimy połowę masła, na rozgrzane wrzucamy wątróbkę i dusimy ok 15 min, następnie przyprawiamy różowym pieprzem, sporą ilością soli i świeżym tymiankiem. Na końcu wlewamy alkohol i podpalamy, czekamy aż ogień sam zgaśnie. Wątróbkę przekładamy do naczynia blendera lub malaksera, dodajemy drugą połowę masła i blendujemy na jednolitą masę, na samym końcu dodajemy posiekane pistacje lub orzechy laskowe i przekładamy do słoiczków. Po ostygnięciu, wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Podajemy z chałką i ulubionymi powidłami.