4 os.
45 min
Łatwe
3.10 zł / os.
Gołąbki na ostro z kaszą bulgur
Składniki przepisu
150 g ugotowanej kaszy bulgur Marysia
200 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
1 szt. kapusty szpiczastej
4-5 gałązek natki pietruszki
500 g przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
2 szt. cebuli
200 ml bulionu warzywnego
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 łyżeczka cukru
1 łyżka suszonego oregano Na Szlaku Smaku
100 g śmietany 18% Mleczna Polana
olej słonecznikowy Marysia
sól
Przygotowanie przepisu
Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę, po zeszkleniu wyjmij połowę (do farszu), a do reszty dodaj posiekany czosnek i krótko przesmaż. Dodaj pokrojone chili bez pestek, zalej bulionem i pomidorami, dodaj cukier i oregano i gotuj około 20 min.
Do mięsa dodaj przesmażoną cebulę, posiekaną natkę, jajko i sól i dokładnie połącz. Z kapusty wytnij głąb. Zagotuj garnek z wodą i włóż podzielone liście kapusty na około 2 min, wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Farsz zawiń w liście kapusty odcinając z nich grubsze części łodyg, przełóż do garnka z sosem i zapiecz w piecu około 20 – 30 min w temp. 160*C.