Potrzebne przyrządy:
1 duża głęboka patelnia
1 garnek 3 litrowy do beszamelu
trzepaczka rózgowa
plastikowa łopatka
drewniana łyżka
duże naczynie do zapiekania
frytownica
ręcznik papierowy
deska do krojenia
nóż
Sposób przygotowania:
1. Cebule i czosnek siekamy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy wraz z mięsem na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem oraz solą, a także oregano i cynamonem, dokładnie mieszamy i podsmażamy.
2. Następnie dodajemy puszkę całych pomidorów i dusimy na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy łyżkę brązowego cukru.
3. Bakłażana, cukinię oraz ziemniaki kroimy w talarki o takiej samej grubości.
4. Bakłażana i cukinię solimy oraz oprószamy mąką pszenną, w tym samym czasie podsmażamy ziemniaki we frytkownicy, w temperaturze 140-150 stopni, żeby zmiękły, a następnie w temperaturze 180 stopni, żeby stały się chrupiące. Kiedy ziemniaki są gotowe, smażymy cukinię oraz bakłażana w temperaturze 180 stopni.
5. Do rondelka wrzucamy masło, dodajemy mąkę pszenną i dokładnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do momentu aż sos się zagotuje. Gotowy sos beszamelowy doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
6. Podsmażone ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie zalewamy je mięsnym sosem. Na górze układamy usmażone cukinię oraz bakłażana i całość zalewamy sosem beszamelowym. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 15-20 minut, lub uzyskania złotego koloru.
Moussaka może być jedzona na ciepło oraz na zimno.