Papryka faszerowana bryndzą z rozmarynem
Papryki kroimy na pół, wykrawamy środki i wypełniamy bryndzą. Polewamy sporą ilością oliwy i posypujemy posiekanym rozmarynem oraz pieprzem. Grillujemy ok 20 min, aż papryki się zarumienią.
Pieczarki faszerowane fetą z płatkami chilli
Pieczarki oczyszczamy, wykrawamy nóżki i wypełniamy główki fetą. Wierzch posypujemy tymiankiem, płatkami chilli i polewamy oliwą. Grillujemy 15-20 min, aż pieczarki się zarumienią.
Wege szaszłyki z serem halloumi
Drewniane patyczki namaczamy w wodzie, dzięki czemu nie przypalą się na ruszcie. Paprykę, bakłażana, cukinię oraz halloumi kroimy na spore kawałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie warzywa i ser polewamy obficie oliwą i posypujemy wędzoną papryką i oregano. Warzywa i ser nabijamy na patyczki na zmianę, grillujemy aż warzywa zmiękną.
Sos do szaszłyków:
W miseczce mieszamy jogurt i majonez, dodajemy przeciśnięty przez paskę czosnek oraz curry. Sos podajemy do szaszłyków.