3 os.
30 min
Łatwe
23.00 zł / os.
Grill wegetariański
Składniki przepisu
3 papryki zielone
300 g sera bryndza
Oliwa z oliwek
Świeży rozmaryn
Pieprz czarny
6 dużych pieczarek np. portobello
1 opakowanie sera feta
Płatki chilli
Świeży tymianek
Oliwa z oliwek
1 papryka żółta
1 opakowanie sera halloumi
1 cukinia
1 bakłażan
Wędzona ostra papryka
Oregano suszone
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
Pół łyżeczki curry
1 ząbek czosnku
Przygotowanie przepisu

Papryka faszerowana bryndzą z rozmarynem

Papryki kroimy na pół, wykrawamy środki i wypełniamy bryndzą. Polewamy sporą ilością oliwy i posypujemy posiekanym rozmarynem oraz pieprzem. Grillujemy ok 20 min, aż papryki się zarumienią.

Pieczarki faszerowane fetą z płatkami chilli

Pieczarki oczyszczamy, wykrawamy nóżki i wypełniamy główki fetą. Wierzch posypujemy tymiankiem, płatkami chilli i polewamy oliwą. Grillujemy 15-20 min, aż pieczarki się zarumienią.

Wege szaszłyki z serem halloumi

Drewniane patyczki namaczamy w wodzie, dzięki czemu nie przypalą się na ruszcie. Paprykę, bakłażana, cukinię oraz halloumi kroimy na spore kawałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie warzywa i ser polewamy obficie oliwą i posypujemy wędzoną papryką i oregano. Warzywa i ser nabijamy na patyczki na zmianę, grillujemy aż warzywa zmiękną.

Sos do szaszłyków:

W miseczce mieszamy jogurt i majonez, dodajemy przeciśnięty przez paskę czosnek oraz curry. Sos podajemy do szaszłyków.