4 os.
60 min
Łatwe
2.70 zł / os.
Grochówka na żeberkach
Składniki przepisu
400 g żeberek
1 szkl. grochu żółtego Marysia
1 marchewka
4 ziemniaki
1 ząbek czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki koperku
1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
sól
Przygotowanie przepisu
Groch przesyp do miski, zalej wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Żeberka opłucz i pokrój na mniejsze części. Pokrojone żeberka przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i posiekany ząbek czosnku. Garnek postaw na małym ogniu. Gdy wywar zacznie wrzeć, za pomocą sitka zbierz szumowiny.
Ziemniaki i marchew obierz ze skórki, a następnie pokrój w grubą kostkę.
Do gotującego się wywaru dodaj warzywa oraz groch. Gotuj na małym ogniu przez 50 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Grochówkę podawaj z posiekanym koperkiem.