6 os.
40 min
Łatwe
3.80 zł / os.
Grochówka wojskowa
Składniki przepisu
250 g grochu łuskanego Marysia
300 g boczku surowego, wędzonego
200 g kiełbasy z szynki Rzeźnik Szymon
500 g ziemniaków gotowanych
1 l bulionu
woda
Przyprawy :
papryka słodka i ostra Na Szlaku Smaku
majeranek Na Szlaku Smaku
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
10 kulek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
sól i pieprz Na Szlaku Smaku
kminek
Przygotowanie przepisu

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę.

W garnku, do wywaru dodaj groch (bez namaczania). Pogotuj 15 min, a następnie dodaj usmażony boczek i kiełbasę. Dodaj ugotowane, obrane ziemniaki. Dodaj przyprawy, sól, pieprz, dolej wody wg uznania. Gotuj wszystko, aż rozgotują się ziemniaki.

Grochówkę podawaj z bułką.