4 os.
150 min
Łatwe
9.99 zł / os.
Gulasz wołowy z kluskami na parze
Składniki przepisu
1 kg wołowiny
480 g buraczków wiórek
2 opakowania klusek na parze Go tove
2 łyżki masła ekstra Mleczna Polana
3 cebule
3 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
400 ml ciemnego piwa
5 liści laurowych Na Szlaku Smaku
10 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
szczypta soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu
Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na podgrzanym oleju. Gdy się zarumieni dodaj 2 łyżki masła, kolejno dodaj pokrojoną w 2 cm kawałki wołowinę. Zarumień mięso z każdej strony. Zawartość patelni posyp pieprzem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Całość mieszaj i pozostaw na średnim ogniu 2-3 minuty. Następnie patelnię zalej piwem, zmniejsz ogień i duś przez ok 2 h. Gulasz podawaj z kluskami na parze oraz buraczkami wiórkami.