4 os.
75 min
Łatwe
11.98 zł / os.
Halloweenowe Smaki
Składniki przepisu
1 opakowanie ciasta francuskiego Go tove
9 parówek do hot-dogów (ok. 400 g)
1 jajko, roztrzepane, Marysia
9 czarnych oliwek, bez pestek, Philosophie
Ketchup Na Szlaku Smaku
280 g mąki Marysia (typ 500)
120 g masła Mleczna Polana
100 g cukru
130 g śmietany 18% Mleczna Polana
2 jajka L Marysia
70 ml mleka Mleczna Polana
2 łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
100 g borówek amerykańskich
Sos malinowy
1 opakowanie popcornu do mikrofalówki Chrup
Czerwony barwnik spożywczy
Pół szklanki cukru pudru
1,5 łyżki wrzącej wody
Szczypta soli Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Parówkowe paluchy z keczupem

Ciasto francuskie kroimy na pół a następnie na paski o szerokości ok. 2 cm. Parówki kroimy na pół pod skosem, a następnie owijamy je ciastem francuskim „na mumię”, na końcu spłaszczamy na „paznokieć” i dekorujemy czarną oliwką. Paluchy pieczemy 15-20 min w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem.

Babeczki z borówkami i sosem malinowym

Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali, przelewamy do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia. Do wystudzonego masła dodajemy cukier, śmietanę, mleko oraz przesianą mąkę i miksuj wszystko do połączenia składników - możesz to zrobić również ręcznie przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie do masy wbijamy jajka oraz dodajemy proszek do pieczenia i ponownie miksujemy do uzyskania gęstej masy. Foremkę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je masą po połowy i dekorujemy borówkami. Babeczki pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy sosem malinowym – gotowym lub przygotowanym ze zblendowanych malin (świeżych lub mrożonych).

Krwisty popcorn

Popcorn robimy według przepisu na opakowaniu i przesypujemy do miseczki, lekko solimy.

Cukier puder rozpuszczamy z wodą w rondelku, dodajemy sporo barwnika i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Ściągamy i polewamy nasz popcorn. Tym sposobem mamy straszną i prostą przekąskę.