4 os.
40 min
Łatwe
7.50 zł / os.
Irlandzka potrawka Irish Stew
Składniki przepisu
500 g wołowiny
2 łyżki oleju Marysia
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
kilka gałązek świeżego tymianku
2 cebule
2 marchewki
1/2 selera naciowego
50 g masła Mleczna Polana
2 ząbki czosnku
6 młodych ziemniaków
1 litr bulionu wołowego
2 łyżeczki musztardy Na Szlaku Smaku
chleb Wypiekarnia i Ciachownia
Przygotowanie przepisu
Mięso kroimy w dość dużą kostkę, w tym czasie do garnka wlewamy olej, dodajemy liście laurowe, tymianek oraz grubo pokrojoną cebulę i marchew.
Do garnka z warzywami wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy pokrojonego selera naciowego, masło oraz pokrojone ząbki czosnku. Wszystko delikatnie podsmażamy.
Kroimy ziemniaki na pół lub na cztery cząstki w zależności od wielkości ziemniaka, dodajemy do garnka i podsmażamy wszystko przez 5 minut.
Następnie zalewamy mięso oraz warzywa bulionem wołowym i doprawiamy musztardą.
Podajemy z kromkami chleba.