4 os.
50 min
Średnie
2.65 zł / os.
Jabłecznik z orzechami
Składniki przepisu
4 jabłka
1 cytryna
4 jaja M Marysia
¾ szkl. cukru
4 łyżki cukru pudru
2 szkl. mąki luksusowej Marysia
6 łyżek oleju słonecznikowego Marysia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
1 łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
2 garści orzechów włoskich Bacalis
garść rodzynek Bacalis
Przygotowanie przepisu

Jajka wbij do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj olej i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj partiami mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj grubo posiekane orzechy włoskie, startą skórkę z cytryny oraz rodzynki. Wymieszaj dokładnie ciasto, aby składniki się połączyły. Gotową masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obierz ze skórki, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Połówki jabłek pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na wierzchu ciasta. Jabłka skrop sokiem z cytryny.

Ciast wstaw do nagrzanego do 170 oC piekarnika i piecz przez 40 minut.

Gotowy jabłecznik podawaj posypany cukrem pudrem.