4 os.
25 min
Łatwe
2.30 zł / os.
Jaglane gofry
Składniki przepisu
50 g kaszy jaglanej Marysia
100 g mąki pszennej uniwersalnej Marysia
2 jajka M Marysia
200 ml mleka 3,2% Mleczna Polana
100 g boczku w plastrach
1 czerwona papryka
2 garści kiełków
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
50 ml oleju słonecznikowego Marysia
sól Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Kaszę jaglaną zmiksuj w blenderze kielichowym na mąkę. Mąkę jaglaną wymieszaj w misce z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli i wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Plastry boczku usmaż na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzony boczek drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Nagrzej gofrownicę. Środek nasmaruj olejem i nakładaj porcje ciasta. Smaż gofry na złoty kolor. Gotowe gofry podawaj z papryką, boczkiem i kiełkami.