Ugotowane na twardo jajka zalewamy zakwasem na barszcz czerwony i odstawiamy, aby przebarwiły się na różowo. W tym czasie uszykujemy trzy rodzaje nadzienia.
1. Farsz pieczarkowy: pieczarki kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle do momentu, w którym pieczarki zarumienią się i przekładamy do miski.
2. Farsz szpinakowy: siekamy liście świeżego szpinaku oraz czosnek i smażymy na patelni z odrobiną masła, po czym przekładamy do miski
3. Farsz paprykowy: paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jajka po kilkunastu minutach kąpieli w zakwasie powinny złapać piękny różowy odcień. Wyciągamy je, kroimy na pół i pozbawiamy żółtek, które lądują proporcjonalnie w każdej z misek z farszem.