6 os.
40 min
Łatwe
3.20 zł / os.
Jajka faszerowane
Składniki przepisu
10 jajek
50 g masła
200 g pieczarek
150 g liści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 żółta papryka
Natka pietruszki i koperku
2 sery topione gouda Mleczna Polana
1 ser topiony z szynką Mleczna Polana
Sól i pieprz do smaku
Kilka liści sałaty rzymskiej
Szczypta kminku
3 łyżki majonezu Na Szlaku Smaku
Świeże pieczywo
1 butelka zakwasu na barszcz czerwony (do zabarwienia jajek)
Przygotowanie przepisu

Ugotowane na twardo jajka zalewamy zakwasem na barszcz czerwony i odstawiamy, aby przebarwiły się na różowo. W tym czasie uszykujemy trzy rodzaje nadzienia.

1. Farsz pieczarkowy: pieczarki kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle do momentu, w którym pieczarki zarumienią się i przekładamy do miski.

2. Farsz szpinakowy: siekamy liście świeżego szpinaku oraz czosnek i smażymy na patelni z odrobiną masła, po czym przekładamy do miski

3. Farsz paprykowy: paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Jajka po kilkunastu minutach kąpieli w zakwasie powinny złapać piękny różowy odcień. Wyciągamy je, kroimy na pół i pozbawiamy żółtek, które lądują proporcjonalnie w każdej z misek z farszem.