4 os.
20 min
Średnie
2.50 zł / os.
Jajka zapiekane w tostach
Składniki przepisu
4 kromki pieczywa tostowego 3 ziarna Wypiekarnia i Ciachownia
4 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
4 jajka L Marysia
2 pomidory
1 cebula
½ papryczki chili
½ pęczka szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop oliwą i wymieszaj.
Za pomocą szklanki wykrój otwory w tostach. Na patelni rozgrzej masło i wyłóż na nie tosty. Smaż na małym ogniu na złoty kolor. Następnie przewróć na drugą stronę i w każdy otwór wbij jajko. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Dopraw jajka solą i pieprzem.
Tosty podawaj z sałatką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.