4 os.
30 min
Łatwe
2.55 zł / os.
Jajko panierowane na ciepło
Składniki przepisu
Jajko, 4 sztuki/ 240 g
Bułka tarta, 1 szklanka/ 110 g
Mąka Marysia, 2-3 łyżki/ 30 g
Sałata, ½ główki/ 100 g
Cytryna, ½ sztuki/ 40 g
Oliwa, 1 łyżka/ 10 g
Miód, 1 łyżka/ 25 g
Olej Marysia, 1 l/ 860 g
Sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Za pomocą szpikulca lub grubej igły zrób dziurkę z szerszej strony jajek. Włóż jajka do wrzącej wody i gotuj przez 4 minuty. Następnie przełóż je do miski z wodą i lodem i wystudź. Jajka obierz ze skorupki.

Rozgrzej olej w rondlu do temperatury 180 stopni. Jajka panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Powtórz czynność panierowania, pomijając mąkę.

Smaż jajka na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotuj sos winegret. Do słoika wlej łyżkę oliwy, łyżkę miodu, sok wyciśnięty z połówki cytryny i 20 ml wody. Zakręć słoik, wstrząśnij. Gotowy sos dopraw solą. Panierowane jajko podawaj z sałatą i sosem winegret. Udekoruj danie świeżym szczypiorkiem.