4 os.
25 min
Średnie
4.10 zł / os.
Japońska zupa ramen
Składniki przepisu
2 jajka M Marysia z wolnego wybiegu
200 g makaronu chow mein
6 pieczarek Zaczarowany Ogród
2 cebule dymki
1 ząbek czosnku Zaczarowany Ogród
½ papryczki chili
kawałek imbiru
100 g pędów bambusa
garść kiełków
1 l bulionu wołowego
1 łyżka oleju sezamowego
40 ml sosu sojowego
Przygotowanie przepisu

Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Dymkę ze szczypiorkiem posiekaj. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plasterki Makaron chow mein ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotuj na półtwardo.

Bulion doprowadź do wrzenia. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek, plasterki imbiru, pokrojone pieczarki oraz sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Do miseczek nałóż makaron chow mein i zalej go bulionem. Następnie nałóż po połówce jajka, pędy bambusa, posiekaną papryczkę chili, dymkę i plasterki pieczarek.

Zupę ramen podawaj skropioną olejem sezamowym i udekorowaną świeżymi kiełkami.