2 os.
80 min
Łatwe
25.30 zł / os.
Jesienne przetwory
Składniki przepisu
500 g śliwek bez pestek
50 g masła Mleczna Polana
Tabliczka czekolady gorzkiej Conchador
1 łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
1 cebula
1 duża papryka czerwona
2 duże papryki żółte
1 duża cukinia (lub dwie mniejsze)
2 kiełbaski śląskie
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki słodkiej papryki Na Szlaku Smaku
3 listki laurowe Na Szlaku Smaku
1,5 łyżeczki soli Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka pieprzu Na Szlaku Smaku
1 szklanka wody
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
3 pomidory
1 bakłażan
1 cebula czerwona
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli Na Szlaku Smaku
Oliwa z oliwek Philosophie
Przygotowanie przepisu

Śliwki w czekoladzie:

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, poczekaj aż się roztopi i następnie wrzuć pokrojone śliwki oraz cukier i kakao. Podgrzewaj, aż zaczną puszczać sok, po czym dodaj cynamon, Smaż bez przykrycia przez 1 h. Jeżeli śliwki będą zbyt płynne możesz dodać więcej kakao. Kiedy powidła będą gotowe, zdejmij je z ognia i dodaj czekoladę. Nakładaj jeszcze gorące powidła do czystych słoików, zakręć i obróć, dzięki czemu nie trzeba będzie ich pasteryzować. Korzystaj całą zimę.

Szybkie Leczo:

Na rozgrzany w garnku olej wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę, następnie dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz cukinię. Podsmaż, a następnie duś przez chwilę pod przykryciem. Do miękkich warzyw dodaj podsmażone wcześniej na patelni – kiełbaskę oraz pierś z kurczaka, przemieszaj, a następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawy – słodką paprykę, listki laurowe, sól oraz pieprz. Podlej wodą i gotuj pod przykryciem 30-40 minut. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub gorące przełóż do czystych słoików, zakręć i obróć, dzięki czemu nie trzeba będzie ich pasteryzować.

Pasta typu Ajwar:

Pokrojone warzywa i obraną cebulę wrzuć na brytfannę, posyp solą, oblej oliwą i zapiekaj w piekarniku aż warzywa będą brązowe. Po upieczeniu wrzuć całość do miseczki lub pojemnika blendera, dodaj cukier oraz kmin rzymski, zblenduj. Gorącą pastę przelej do słoików i używaj jako sos czy bazę do zup.