Karczek potnij, tworząc kieszenie (9 – 10 plastrów), dopraw przyprawą gruboziarnistą, papryką ostrą i słodką. Pomiędzy każdy płat karczku włóż plaster boczku, cebulę czerwoną i białą. Dopraw mięso solą i pieprzem i polej oliwą. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Po bokach wyłóż czosnkiem, papryką. Zapiekaj mięso w piekarniku ok. 1,5 h – 2 h w 200 stopniach C. Na 10 min przed końcem polej mięso miodem i piecz jeszcze ok. 10 min.
Zasmażana kapusta:
Kapustę kiszoną odsączyć, posiekać i zagotować w wodzie ok. 10-15 min.
W międzyczasie pokroić boczek, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę.
Doprawić kapustę lubczykiem, papryką słodką, ostrą i majerankiem. Następnie dodaj do ugotowanej kapusty część usmażonego boczku z cebulą. Zamieszaj. Wykonaj zasmażkę. Na suchą patelnię wsyp mąkę, musi się trochę przesmażyć. Dodaj masło i mieszaj aż nie będzie grudek. Tak przygotowaną zasmażkę przelej do kapusty i zamieszaj.
Dopełnieniem tego przepysznego dania będą pierogi ruskie przesmażone na patelni z boczkiem i cebulką.