9 os.
120 min
Łatwe
6.50 zł / os.
Karczek po zbójnicku
Składniki przepisu
1,5 kg - 2 kg karczku
9 plastrów boczku surowego, wędzonego
2 cebule czerwone
2 cebule białe
oliwa Philosophie
przyprawa gruboziarnista do karkówki Na Szlaku Smaku
sól i pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
papryka słodka i ostra Na Szlaku Smaku
1 opak. pierogów ruskich Go tove
boczek
1 cebula
zasmażana kapusta:
0,6 kg kapusty kiszonej Zaczarowany Ogród
3 łyżki mąki uniwersalnej Marysia
100 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
przyprawy: papryka słodka, ostra, lubczyk,
przyprawa gruboziarnista do karkówki, pieprz Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Karczek potnij, tworząc kieszenie (9 – 10 plastrów), dopraw przyprawą gruboziarnistą, papryką ostrą i słodką. Pomiędzy każdy płat karczku włóż plaster boczku, cebulę czerwoną i białą. Dopraw mięso solą i pieprzem i polej oliwą. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Po bokach wyłóż czosnkiem, papryką. Zapiekaj mięso w piekarniku ok. 1,5 h – 2 h w 200 stopniach C. Na 10 min przed końcem polej mięso miodem i piecz jeszcze ok. 10 min.

Zasmażana kapusta:

Kapustę kiszoną odsączyć, posiekać i zagotować w wodzie ok. 10-15 min.

W międzyczasie pokroić boczek, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę.

Doprawić kapustę lubczykiem, papryką słodką, ostrą i majerankiem. Następnie dodaj do ugotowanej kapusty część usmażonego boczku z cebulą. Zamieszaj. Wykonaj zasmażkę. Na suchą patelnię wsyp mąkę, musi się trochę przesmażyć. Dodaj masło i mieszaj aż nie będzie grudek. Tak przygotowaną zasmażkę przelej do kapusty i zamieszaj.

Dopełnieniem tego przepysznego dania będą pierogi ruskie przesmażone na patelni z boczkiem i cebulką.