Pokrój filety w 3 - 4 cm dzwonka. Ułóż filety w naczyniu, następnie przysyp je cebulą, pokrojoną w piórka. Tak przygotowaną rybę odstaw na 12 h do lodówki na noc.
Nasmaruj blachę olejem, ułóż dzwonka ryby. Przypraw ryby: przyprawą do piernika, do ryb i solą.
Zapiekaj przyprawioną rybę wraz z cebulą przez 30 min. w temp. 210 stopni C.
Sos:
W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj startą marchewkę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wszystko razem przesmaż. Dodaj 0,5 litra bulionu, gotuj na wolny ogniu ok 10 min. Następnie dodaj pokrojone/pokruszone w kawałeczki pierniki. Dodaj ½ łyżeczki przyprawy do pierników, szczyptę soli i pieprz do smaku. Aby przyspieszyć proces możesz zblendować wszystko na gładką masę/sos. Następnie dodaj 1 łyżeczkę sosu jasnego w proszku jako zagęszczacz. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj wodę, aż do uzyskania porządanej konsystencji. Na koniec dodaj do sosu sok z ½ cytryny.
Pieczone w piecu kawałki karpia podawaj z sosem piernikowym oraz konfiturą z czerwonej cebuli i pieczywem.