4 os.
90 min
Średnie
8.40 zł / os.
Karp po królewsku
Składniki przepisu
2 filety z karpia
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
przyprawa do ryb
0,5 l bulionu
sól, pieprz Na Szlaku Smaku
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 czerwona cebula
1 marchewka (starta na tarce)
100 g pierników typu "katarzynki" (bez czekolady)
1 łyżka sosu pieczeniowego Go tove (do zagęszczenia sosu)
Przygotowanie przepisu

Pokrój filety w 3 - 4 cm dzwonka. Ułóż filety w naczyniu, następnie przysyp je cebulą, pokrojoną w piórka. Tak przygotowaną rybę odstaw na 12 h do lodówki na noc.

Nasmaruj blachę olejem, ułóż dzwonka ryby. Przypraw ryby: przyprawą do piernika, do ryb i solą.

Zapiekaj przyprawioną rybę wraz z cebulą przez 30 min. w temp. 210 stopni C.

Sos:

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj startą marchewkę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wszystko razem przesmaż. Dodaj 0,5 litra bulionu, gotuj na wolny ogniu ok 10 min. Następnie dodaj pokrojone/pokruszone w kawałeczki pierniki. Dodaj ½ łyżeczki przyprawy do pierników, szczyptę soli i pieprz do smaku. Aby przyspieszyć proces możesz zblendować wszystko na gładką masę/sos. Następnie dodaj 1 łyżeczkę sosu jasnego w proszku jako zagęszczacz. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj wodę, aż do uzyskania porządanej konsystencji. Na koniec dodaj do sosu sok z ½ cytryny.

Pieczone w piecu kawałki karpia podawaj z sosem piernikowym oraz konfiturą z czerwonej cebuli i pieczywem.