4 os.
25 min
Łatwe
1.45 zł / os.
Kartoflanka
Składniki przepisu
30 dag boczku Rzeźnik Szymon
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki koperku
¼ pęczka szczypiorku
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Boczek pokrój w grubą kostkę.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego boczek. Smaż na małym ogniu przez 4-5 minut. Do podsmażonego boczku dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj ziemniaki, zamieszaj i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Kartoflankę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.