6 os.
90 min
Średnie
4.00 zł / os.
Keks świąteczny
Składniki przepisu
250g mąki pszennej
180g cukru
5 jajek
250g masła
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mleka
300 g bakalii
(np. suszone śliwki, orzechy nerkowca, suszona żurawina, rodzynki)
Robot planetarny, blender lub mikser do przygotowania ciasta
Przygotowanie przepisu

Bakalie dość drobno kroimy. Ścieramy skórkę z pomarańczy lub dodajemy gotową. Mieszamy z bakaliami i odkładamy.

Oddzielamy białka od żółtej i ubijamy, dosypując w trakcie połowę przygotowanego cukru. Ubitą pianę przekładamy do miski.

Następnie żółtka ucieramy z masłem oraz pozostałą ilością cukru. Następnie dodajemy odrobinę mleka, a potem stopniowo dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną i ucieramy na jednolitą masę.

Przed dodaniem do ciasta bakalii przesypujemy je mąką. Po wymieszaniu ciasta z bakaliami dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy, aby masa stała się jednolita.

Następnie przekładamy ją do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z góry i umieszczamy w piekarniku nagranym do 180 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie przykrywamy keksówkę folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut.

Po wyjęciu z pieca odsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dekorować możemy np. pocięta w cienkie paski skórką pomarańczową.