Bakalie dość drobno kroimy. Ścieramy skórkę z pomarańczy lub dodajemy gotową. Mieszamy z bakaliami i odkładamy.
Oddzielamy białka od żółtej i ubijamy, dosypując w trakcie połowę przygotowanego cukru. Ubitą pianę przekładamy do miski.
Następnie żółtka ucieramy z masłem oraz pozostałą ilością cukru. Następnie dodajemy odrobinę mleka, a potem stopniowo dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną i ucieramy na jednolitą masę.
Przed dodaniem do ciasta bakalii przesypujemy je mąką. Po wymieszaniu ciasta z bakaliami dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy, aby masa stała się jednolita.
Następnie przekładamy ją do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z góry i umieszczamy w piekarniku nagranym do 180 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie przykrywamy keksówkę folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut.
Po wyjęciu z pieca odsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dekorować możemy np. pocięta w cienkie paski skórką pomarańczową.