4 os.
120 min
Łatwe
6.70 zł / os.
Klops z jajkiem i majerankiem
Składniki przepisu
400 g mięsa mielonego wołowego
7 jajek (1 surowe do mięsa i 6 ugotowanych na pół-twardo)
1/2 bułki
2 łyżki suszonych grzybów borowik szlachetny Zaczarowany Ogród
1 cebula
3 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 łyżki śmietany 18% Mleczna Polana
1 łyżka musztardy delikatesowej Zaczarowany Ogród
2 łyżki bułki tartej Marysia
1 łyżka masła 82% Mleczna Polana
1 łyżka suszonego majeranku Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka kminku
1 łyżka oleju słonecznikowego Marysia
1 szklanka mleka 3,2% Mleczna Polana
4 łyżki majonezu Na Szlaku Smaku
2 ogórki kiszone Zaczarowany Ogród
2 łyżki pieczarek marynowanych Zaczarowany Ogród
sól
pieprz
Przygotowanie przepisu

Pieczeń:

Bułkę namocz w mleku, następnie odciśnij i pokrój w małe kawałki. Grzyby suszone zmiel na puder. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Mięso połącz z jajkiem, śmietaną, cebulą, czosnkiem, grzybami, musztardą, kminkiem, majerankiem, pokrojoną bułką, olejem i solą. Dokładnie wymieszaj. Na foli aluminiowej wysyp bułkę tartą i połóż na niej masę mięsną, rozkładając na prostokąt. Z obranych jajek odetnij końcówki i połóż na środek masy i zawiń dokładnie. Przełóż na blachę i polej delikatnie masłem przed pieczeniem. Piecz w temp. 190ºC przez około 30 minut.

Sos:

Posiekaj ogórka i pieczarki, dodaj pokrojone końcówki jajek i wymieszaj z majonezem.