4 os.
20 min
Łatwe
4.80 zł / os.
Koktajl z krewetek
Składniki przepisu
12 krewetek Master Fish
1 awokado
1 grejpfrut
½ cytryny
1 łyżka ketchupu Zaczarowany Ogród
2 łyżki majonezu Wytworny
papryka słodka – do smaku Na Szlaku Smaku
chilli i sól do smaku
2 łyżki masła Mleczna Polana
¼ sałaty lodowej
Balony do przygotowania miseczek
Przygotowanie przepisu

Przygotuj lodową miseczkę: balon napełnij do połowy wodą. Nadmuchaj dodatkowo powietrze, zawiąż supeł i wstaw do zamrażarki na 12 godzin (najlepiej przygotuj lodową miseczkę dzień wcześniej). Po tym czasie przebij balon, rozkrusz górną warstwę lodu, usuń nadmiar wody. Tak przygotowaną miseczkę schowaj do zamrażarki.

Ketchup, majonez i sok z cytryny dopraw do smaku słodką papryką i szczyptą chili. Produkty w naczyniu wymieszaj i odstaw Posiekaj drobno sałatę. Wyfiletuj grejpfruta i pokrój na cząstki. Awokado obierz ze skórki, połowę pokrój w drobną kostkę. Resztę awokado i część sałaty użyj do dekoracji. Usmaż krewetki na maśle i dopraw solą.

Do naczynia z sosem dodaj pokrojone awokado i grejpfruta. Dodaj krewetki z sosem ze smażenia, wymieszaj.

Do lodowej miseczki włóż posiekaną sałatę lodową. Dodaj krewetki z sosem i dodatkami. Wierzch koktajlu udekoruj paseczkami awokado i natką pietruszki.