4 os.
30 min
Łatwe
3.30 zł / os.
Kotlet mielony
Składniki przepisu
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
2 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
1 szkl. bułki tartej Marysia
1 cebula
1 jajko L Marysia
4 ziemniaki
½ szkl. mleka 1,5 % UHT Mleczna Polana
4 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
1 łyżka majonezu Wytworny Na Szlaku Smaku
1 słoik ogórków w ćwiartkach Zaczarowany Ogród
50 ml oleju rzepakowego Marysia
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, wystudź i obierz ze skórki.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nią cebulę. Smaż na złoty kolor około 2-3 minut, a następnie przestudź.

Z pieczywa tostowego wykrój skórki. Miąższ przełóż do miski, zalej go mlekiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij z pieczywa nadmiar mleka i przełóż go do czystej miski.

Do pieczywa dodaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz majonez. Dokładnie wyrób mięso dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli konsystencja mięsa jest zbyt rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej.

Za pomocą zwilżonej dłoni uformuj cztery kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i kładź na niego kotlety. Smaż z obu stron po 2 minuty, a następnie przełóż kotlety do naczynia do zapiekania. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj kotlety mielone ok. 10 minut w 160oC.

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nią ziemniaki pokrojone w plastry. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Kotlety mielone podawaj ze zrumienionymi ziemniakami i ćwiartkami ogórków.