4 os.
30 min
Łatwe
3.75 zł / os.
Kotlet z brokuła
Składniki przepisu
1 opakowanie brokułów mrożonych Zaczarowany Ogród
4 garści roszponki
2 garści pomidorków koktajlowych
½ cytryny
100 g kaszy jaglanej Marysia
1 jajko M Marysia
½ szkl. bułki tartej Marysia
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżka miodu lipowego Zaczarowany Ogród
50 ml oleju rzepakowego Marysia
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Różyczki brokułu wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty. Gotowe brokuły odsącz na sitku i wystudź.

Kaszę jaglaną oraz brokuły przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera. Powstałą masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wbij jajko i wyrób za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie mocno wilgotna dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Z powstałej masy uformuj 4 kotlety. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułóż na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Roszponkę opłucz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do sałaty. Z oliwy, miodu i soku z cytryny przygotuj dressing i polej nim sałatkę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kotlety podawaj z sałatką.