4 os.
45 min
Łatwe
6.50 zł / os.
Kotlety mielone z mizerią
Składniki przepisu
Kotlety mielone
500 g mięsa mielonego z łopatki Rzeźnik Szymon
1 jajo z wolnego wybiegu M Marysia
1 cebula
natka pietruszki
1 bułka pszenna(namoczona wodą)
1 łyżka musztardy miodowej Zaczarowany Ogród
przyprawa do mięsa mielonego oraz gruboziarnista, papryka ostra, pieprz czarny i sól Na Szlaku Smaku
1-2 łyżeczki kminku
Olej rzepakowy Marysia (do smażenia)
bułka tarta Marysia (do obtoczenia kotletów)
Sałatka ziemniaczana
500 g ugotowanych ziemniaków
Zalewa
100 ml bulionu
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu lipowego Zaczarowany Ogród
1 cebula czerwona
Natka pietruszki
1 łyżka musztardy francuskiej Zaczarowany Ogród
Sól, pieprz czarny Na Szlaku Smaku
Mizeria
1 zielony ogórek
opak. śmietany kwaśnej 18% Mleczna Polana
2 łyżki jogurtu naturalnego Mleczna Polana
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny Na Szlaku Smaku
Cukier do smaku
Przygotowanie przepisu

Kotlety mielone

Namocz we wodzie bułkę pszenną. Do mięsa dodaj surowe jajo, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy, natkę pietruszki, musztardę miodową i odciśniętą z wody bułkę. Połącz dokładnie wszystkie składniki z mięsem. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej. Smaż kotlety na oleju ok 3 – 4 min z każdej strony.

Sałatka ziemniaczana

Pokrój ziemniaki w plastry. Z w/w składników przygotuj zalewę. Zalej ziemniaki zalewą i odstaw na 20 min do lodówki.

Mizeria

Pokrój ogórka w plasterki, dodaj śmietanę, jogurt, przyprawy, sok z ½ cytryny i dodaj cukier do smaku. Odstaw do lodówki na 15 min.