8 os.
40 min
Łatwe
3.30 zł / os.
Kotlety ruskie z mizerią
Składniki przepisu
250 g twarogu półtłustego Mleczna Polana
100 ml kwaśnej śmietany 18 % Mleczna Polana
1 jajko M Marysia
400 g ziemniaków
1 cebula
4 ogórki gruntowe
1/2 cytryny
4 gałązki natki pietruszki
1/4 pęczka szczypiorku
1 szklanki bułki tartej Marysia
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
pieprz Na Szlaku Smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na łyżce oleju na złoty kolor.

Zmielony twaróg i ziemniaki przełóż do miski. Dodaj usmażoną cebulkę, wbij jajko i wyrób dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wyrób. Uformuj cztery kotlety. Każdy kotlet panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek, sok z 1/2 cytryny oraz kwaśną śmietanę i wymieszaj. Kotlety ruskie podawaj z mizerią.