3 os.
35 min
Średnie
7.50 zł / os.
Kotlety wieprzowe z gruszkami i rozmarynem
Składniki przepisu
3 kotlety wieprzowe z kością
4 łyżki oliwy Philosophie
2 łyżki płynnego miodu lipowego Zaczarowany Ogród
2 gruszki
przyprawa gruboziarnista do karkówki Na Szlaku Smaku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól i pieprz Na Szlaku Smaku
czosnek (nieobrany)
cebula
papryczki dla aromatu
Przygotowanie przepisu

Kotlety myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą gruboziarnistą.

Gruszki dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy kotlety – 2-3 minuty z każdej

strony. Mięso przekładamy do formy do pieczenia wraz z połówkami gruszek.

Pozostałą oliwę łączymy z miodem i polewamy nią zawartość formy.

Na wierzch wykładamy gałązki rozmarynu.

W naczyniu żaroodpornym układamy: czosnek, cebulę i czerwona papryczkę dla aromatu.

Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35 – 45 minut

(czas pieczenia zależy od grubości kotletów).