4 os.
25 min
Średnie
3.60 zł / os.
Krem z brokułów
Składniki przepisu
1 opakowanie brokułów w różyczkach Zaczarowany Ogród
1 por
2 ziemniaki
4 gałązki tymianku
1 opakowanie sera camembert Mleczna Polana
3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
800 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 18% Mleczna Polana
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz i pokrój w grubą kostkę. Pora oczyść, obierz z wierzchnich liści i pokrój w niezbyt cienkie plasterki.
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora. Smaż na małym ogniu przez 4 minuty, a następnie dodaj ziemniaki. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając co jakiś czas warzywa. Po tym czasie dodaj mrożone brokuły i zalej warzywa bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Dodaj połowę pokrojonego na mniejsze kawałki sera pleśniowego. Zagotuj zupę, zestaw ją z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.
Zupę podawaj ze świeżym tymiankiem i kawałkami sera camembert.