4 os.
20 min
Łatwe
4.20 zł / os.
Krem z brokułów z parmezanem
Składniki przepisu
1 brokuł
1 marchew
1 cebula
½ selera
½ pora
6 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
1 cytryna
4 łyżki startego parmezanu
50 g groszku ptysiowego
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól do smaku
Przygotowanie przepisu

Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojonego w pół-talarki pora i roztarty czosnek, przesmaż przez 5 minut. Zalej 1,5 l wody, dodaj pokrojoną w kostkę marchew i selera. Doprowadź zupę do wrzenia, dodaj podzielonego na różyczki brokuła. Gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Dopraw solą i zblenduj na gładką zupę.

Podawaj z tartym parmezanem, groszkiem ptysiowym i startą skórką z cytryny. Jeżeli lubisz bardziej ostre smaki dodaj ½ posiekanej papryczki chili.