4 os.
25 min
Średnie
3.10 zł / os.
Krem z buraka
Składniki przepisu
4 czerwone buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 gałązki świeżego tymianku
2 garści rukoli
100 ml soku pomarańczowego Zaczarowany Ogród
100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
800 ml bulionu warzywnego
1 garść orzechów nerkowca Bacalis
3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Buraczki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC.

Piecz przez godzinę, następnie ostudź, odwiń z folii i obierz ze skórki. Buraczki pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 2 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj buraczki i listki tymianku. Zamieszaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do zupy wlej sok pomarańczowy i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do zupy. Zamieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Krem z buraczków podawaj z rukolą i grubo siekanymi orzechami nerkowca.