4 os.
25 min
Łatwe
2.50 zł / os.
Krem z ciecierzycy
Składniki przepisu
300 g ciecierzycy z zalewy
1 cebula
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
150 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
900 ml bulionu
4 łyżki mixu ziaren do sałatek Bacalis
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w paseczki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Masło rozpuść w garnku i wrzuć na nie cebulę. Smaż na złoty kolor przez 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek, zamieszaj i smaż przez minutę. Po tym czasie dodaj ziemniaki i smaż przez 2 minuty. Dodaj ciecierzycę i wlej bulion. Całość zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut. Gotową zupę zblenduj na krem. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mix ziaren upraż na suchej patelni. Krem z ciecierzycy podawaj z mixem ziaren.