4 os.
25 min
Łatwe
3.00 zł / os.
Krem z cukinii
Składniki przepisu
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 gałązek koperku
150 g boczku w plastrach
100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka lubczyku Na Szlaku Smaku
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu
Cebulę posiekaj w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, masło i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu 2-3 minuty. Cukinię umyj i pokrój w kostkę wraz ze skórką. Czosnek posiekaj w plasterki i dodaj do garnka. Smaż razem około 1 minutę, a następnie zalej warzywa bulionem. Gotuj zupę na małym ogniu przez 15 minut.
Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i wlej do garnka. Zamieszaj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Boczek pokrój w grube paski i przesmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krem z cukinii podawaj z boczkiem i siekanym koperkiem.