4 os.
30 min
Łatwe
4.90 zł / os.
Krem z dyni z pomarańczą
Składniki przepisu
1 dynia
1 cebula
1 pomarańcza
kawałek świeżego imbiru
4 gałązki świeżej kolendry
50 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
1 łyżka miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
4 łyżki oliwy Philosophie
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka ostrej papryki Na Szlaku Smaku
4 łyżki pestek dyni Bacalis
pieprz, do smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Dynię przekrój na pół. Za pomocą łyżki wydrąż pestki. Dynię pokrój w grube plastry i obierz ze skórki. Miąższ dyni pokrój w kostkę.

Cebulę posiekaj na niezbyt grubą kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plastry. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli, wrzuć na nią pestki dyni i przesmaż je 1-2 minuty. Uprażone pestki przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.

W tym samym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż na niej przez 1 minutę posiekaną cebulę. Do cebuli dodaj pokrojoną dynię oraz plasterki imbiru i smaż przez 4 minuty. Następnie dodaj ostrą paprykę, miód i zalej warzywa bulionem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Następnie dodaj do niej sok wyciśnięty z pomarańczy. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj zupę. Krem z dyni podawaj z uprażonymi pestkami i listkami świeżej kolendry.