4 os.
20 min
Łatwe
4.40 zł / os.
Krem z groszku z grzankami
Składniki przepisu
1 opakowanie mrożonego groszku
1 cebula
½ cytryny
5 gałązek natki pietruszki
4 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
700 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
pieprz, do smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Z pieczywa tostowego wykrój skórki, a kromki pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na nią pokrojone pieczywo. Smaż z obu stron na złoty kolor około 2-3 minut.

Cebulę pokrój w grubszą kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i przez 2-3 minuty przesmaż na nim cebulę. Następnie dodaj masło, a gdy masło się rozpuści, dodaj zielony groszek. Zalej warzywa bulionem. Doprowadź wywar do wrzenia i zestaw go z ognia. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z połówki cytryny.

Śmietankę zahartuj zupą i wlej ją do garnka. Zamieszaj dokładnie, garnek postaw na ogniu i jeszcze raz zagotuj zupę. Krem z groszku podawaj z grzankami i natką pietruszki.