4 os.
25 min
Łatwe
4.40 zł / os.
Krem z marchwi i ananasa
Składniki przepisu
8 marchewek
1 cebula
kawałek imbiru
1/2 papryczki chili
garść listków świeżej kolendry
puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
700 ml bulionu warzywnego
200 ml soku ananasowego
4 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
4 łyżki pestek z dyni Bacalis
1 łyżeczka curry Na Szlaku Smaku
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu
Marchew obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj marchewkę. Smaż kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir. Całość smaż przez 5 minut, a następnie zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Wlej do zupy sok z ananasa. Zamieszaj zupę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę podawaj z uprażonymi pestkami dyni i listkami świeżej kolendry.