4 os.
25 min
Łatwe
3.55 zł / os.
Krem z pieczarek na ostro
Składniki przepisu
500 g pieczarek Zaczarowany Ogród
1 marchewka
1 cebula
3 ziemniaki
½ papryczki habanero
garść listków natki pietruszki
150 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
garść płatków migdałowych Bacalis
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą. Marchew obierz i pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, a następnie pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż około 1 minuty. Następnie dodaj marchew, ziemniaki oraz drobno posiekaną papryczkę habanero. Smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Śmietankę wlej do miski, zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Zupę zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krem z pieczarek podawaj z uprażonymi płatkami migdałów i siekaną natką pietruszki.