Buraków nie obieramy ze skóry, ale dokładnie myjemy. Każdy szczelnie owijamy folią i umieszczamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu, buraki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z folii, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
Podgrzewamy bulion. Jednocześnie do osobnego garnka wrzucamy 50 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone buraczki oraz czosnek. Podsmażone buraczki zalewamy gorącym bulionem do poziomu, w którym przykryje on buraczki i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie blendujemy.
Podajemy obowiązkowo z dodatkiem koziego sera, szczypty majeranku, świeżo mielonego czarnego pieprzu, a także z natką pietruszki, prażoną cebulką oraz kilkoma kroplami oleju rydzowego.