4 os.
15 min
Łatwe
5.25 zł / os.
Krem z pieczonego buraka z kozim serem
Składniki przepisu
10 buraków
3-4 ząbki czosnku
1 litr bulionu
50 g masła
300 gramów koziego sera
Prażona cebulka
Natka pietruszki
Łyżka oleju rydzowego
Sól i pieprz do smaku
Folia aluminiowa
Przygotowanie przepisu

Buraków nie obieramy ze skóry, ale dokładnie myjemy. Każdy szczelnie owijamy folią i umieszczamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu, buraki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z folii, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.

Podgrzewamy bulion. Jednocześnie do osobnego garnka wrzucamy 50 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone buraczki oraz czosnek. Podsmażone buraczki zalewamy gorącym bulionem do poziomu, w którym przykryje on buraczki i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie blendujemy.

Podajemy obowiązkowo z dodatkiem koziego sera, szczypty majeranku, świeżo mielonego czarnego pieprzu, a także z natką pietruszki, prażoną cebulką oraz kilkoma kroplami oleju rydzowego.