4 os.
40 min
Łatwe
2.90 zł / os.
Krem z pomidorów z mozzarellą
Składniki przepisu
1 marchew
1 pietruszka
1 szalotka
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 puszki pomidorów Zaczarowany Ogród
2 kulki mozzarelli
1 łyżka oleju Marysia
1 łyżka oliwy Philosophie
400 ml wody Aqua Rosa
szczypta: chili, soli i cukru
5 ziaren ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
garść ziaren słonecznika Bacalis
szczypta pieprzu Na Szlaku Smaku
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie przepisu
Marchew, pietruszkę i cebulę obierz ze skóry. Korzenie pokrój w plastry, a cebulę w kostkę. Czosnek pozbaw łupiny i posiekaj. Wymieszaj olej z oliwą, przesmaż cebulę, gdy się zarumieni dorzuć czosnek oraz marchew i pietruszkę. Po kilku minutach dodaj przyprawy: chili, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej wodą. Po upływie kolejnych 5 min dołóż pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu ok 20 min. Na patelni upraż pestki słonecznika. Zupę zblenduj i przecedź przez sito. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Kulki sera porwij na drobne kawałki. Zupę podawaj z mozzarellą, prażonym słonecznikiem i liśćmi bazylii. Całość pokrop oliwą.