4 os.
35 min
Łatwe
3.20 zł / os.
Krem z pora i jabłek
Składniki przepisu
2 pory
1 marchewka
2 ziemniaki
1 jabłko
4 gałązki natki pietruszki
4 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
100 ml soku jabłkowego Zaczarowany Ogród
800 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Pora pokrój w półplasterki. Marchew obierz i pokrój w talarki.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią pora i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj ziemniaki i marchew. Smaż warzywa kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj jabłka, wlej sok oraz bulion. Całość zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Gotową zupę zblenduj na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z pieczywa tostowego wykrój skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim grzanki. Krem z pora i jabłek podawaj z grzankami i natką pietruszki.