4 os.
40 min
Łatwe
4.10 zł / os.
Krem z selera
Składniki przepisu
1 kg selera
2 cebule
8 plastrów boczku Pure Rzeźnik Szymon
50 g migdałów Bacalis
200 ml śmietanki kremówki 18% UHT Mleczna Polana
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy Philosophie
1 łyżka oleju słonecznikowego Marysia
1,3 litra bulionu warzywnego Go Tove
8 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
szczypta soli
szczypta pieprzu Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Obraną cebulę pokrój w 2 cm kostkę i przesmaż ją w garnku na tłuszczu (olej zmieszany z oliwą). Po 2 min dodaj obranego i pokrojonego w centymetrową kostkę selera i trzymaj na średnim ogniu ok 5 min. Wymieszaj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zmniejsz ogień i zalej bulionem. Gotuj ok 20 minut, wyjmij przyprawy, zupę zblenduj, przecedź przez sito. Do miski przelej śmietanę i zahartuj ją chochlą zupy. Zawartość naczynia przelej następnie do kremu z selera. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzej dwie patelnie i wytnij okręgi z pergaminu. Boczek połóż między arkuszami pergaminu. Tak przygotowany umieść na patelni i dociśnij drugą. Smaż na „płasko” ok. 3 min z każdej strony. Zupę przelej do misek, podawaj z boczkiem, prażonymi migdałami i siekaną natką pietruszki. Całość skrop oliwą. Smacznego!