Ziemniaki ucieramy na tarce lub przy użyciu robota/malaksera. Dodajemy mąkę, dwa jajka, a następnie przyprawy: sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką mieloną oraz posiekane ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
Nogi filetujemy, oddzielając również skórę od mięsa. Skórę układamy na zimnej patelni i zaczynamy ją ogrzewać. Mięso drobno kroimy. Jeśli tylko ze skóry wytopi się tłuszcz, wyjmujemy ją z patelni, umieszczając w niej mięso z nogi. Skórą smarujmy jeszcze wnętrze naczynia, w którym będziemy zapiekać kugel.
Cebulę białą i czerwoną kroimy w drobno kostkę i dodajemy ją do gęsiny. Dusimy przez 5-7 minut, następnie dodajemy masło i dusimy przez kolejne 5 minut.
Na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać kugle układamy porcję ciasta ziemniaczanego. Na nim duszone mięso z gęsi. Na koniec przykrywamy znów warstwą ciasta.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez 70-75 minut.
Podajemy z porcją kwaśnej śmietany z dodatkiem szczypiorku oraz słodko-kwaśnym dodatkiem np. sałatką szwedzką. Na koniec doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzu.
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C. Pierś z gęsi przyprawioną z obu stron majerankiem oraz pieprzem, umieszczamy w rękawie do pieczenia, zamkniętym z jednej strony. Dodajemy suszone śliwki w całości, wydrążone świeże śliwki oraz jabłka pokrojone w ćwiartki. Do całości dolewamy soku jabłkowego. Szczelnie zamykamy rękaw i wkładamy gęś do rozgrzanego piekarnika na ok. 80 minut/ 180°C.
Kroimy chleb w kostkę, podsmażamy w garnku na odrobinie oleju. Dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki, miód, czerwone wytrawne wino. Pozostawiamy do zagotowania, aby alkohol wyparował z sosu. Na koniec dodajemy tłuszcz wytopiony z gęsi. Mieszamy.
Kopytka umieszczamy na patelnie, dodajemy majeranek. Podsmażamy.
Danie gotowe, możemy podawać.