Zaczynamy od wstawienia wody potrzebnej do ugotowania warzyw. Do wody dodajemy odrobinę cukru i soli, by warzywa nie straciły koloru.
Bakłażana dokładnie myjemy, nie obieramy ze skóry. Kroimy w ok. 0,5 cm plastry i lekko solimy. Plastry pieczemy na suchej patelni z każdej strony przez 2-3 minuty.
Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, a na końcu podsypujemy mąką ziemniaczaną, w której staramy się obtoczyć plastry. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez 6-7 minut, w połowie dodajemy posiekany czosnek oraz kapary.
Warzywa po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dodajemy łyżeczkę oleju.
Mieszamy i wykładamy na talerz. Obok układamy pieczone bataty i kurczaka.