4 os.
15 min
Łatwe
5.25 zł / os.
Kurczak Fit z warzywami w 15 minut
Składniki przepisu
600 g fileta z kurczaka
Bukiet warzyw mrożonych
3 średniej wielkości bataty
Garść kaparów konserwowych
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
Natka koperku i pietruszki
Przyprawa do kurczaka
3 łyżki oleju – 1 do sałatki, 2 do smażenia
Sól i pieprz
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od wstawienia wody potrzebnej do ugotowania warzyw. Do wody dodajemy odrobinę cukru i soli, by warzywa nie straciły koloru.

Bakłażana dokładnie myjemy, nie obieramy ze skóry. Kroimy w ok. 0,5 cm plastry i lekko solimy. Plastry pieczemy na suchej patelni z każdej strony przez 2-3 minuty.

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, a na końcu podsypujemy mąką ziemniaczaną, w której staramy się obtoczyć plastry. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez 6-7 minut, w połowie dodajemy posiekany czosnek oraz kapary.

Warzywa po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dodajemy łyżeczkę oleju.

Mieszamy i wykładamy na talerz. Obok układamy pieczone bataty i kurczaka.