4 os.
35 min
Średnie
6.20 zł / os.
Kurczak na chrupiąco
Składniki przepisu
12 podudzi z kurczaka
2 jajka z wolnego biegu Marysia
1 szkl. mąki uniwersalnej Marysia
2 szkl. płatków kukurydzianych Mleczna Polana
1 l oleju rzepakowego Marysia
1 łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
sos meksykański Na Szlaku Smaku, do podania
sól
pieprz
Przygotowanie przepisu

Nagrzej piekarnik do 120oC. Olej wlej do garnka i postaw garnek na ogniu. Olej rozgrzej do temperatury 180oC. Płatki kukurydziane pokrusz w dłoniach i przesyp do dużej miski. Do płatków wsyp mąkę, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Jajka wbij do osobnej miski i roztrzep widelcem.

Podudzia z kurczaka maczaj w jajku i obtaczaj w panierce. Czynność powtórz tak, aby każde podudzie zostało panierowane dwa razy. Panierowane podudzia kładź na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor przez 2-3 minuty.

Usmażonego kurczaka kładź na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż podudzia na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut. Gotowego kurczaka podawaj z sosem meksykańskim.