4 os.
15 min
Łatwe
5.40 zł / os.
Kurczak na ostro
Składniki przepisu
500 g fileta z piersi kurczaka
1-3 ostre papryczki (chili, pepperoni)
2 woreczki ryżu basmati
Pomidory w puszce
Ananas świeży lub z puszki
Przyprawa do kurczaka
Curry
Mleczko kokosowe
Kiełki
Kilka listków świeżej kolendry i pietruszki
2 ząbki czosnku
Dwie łyżki sosu sojowego
Sól do smaku
Przygotowanie przepisu

Kurczaka kroimy z plastry, a następnie w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Ostre papryczki drobno kroimy, dodając do kurczaka ilość dobraną do preferowanego stopnia ostrości.

Doprawiamy curry oraz przyprawą do kurczaka.

Mieszamy całość.

Ananasa (świeżego lub z puszki) kroimy w większą kostkę i dodajemy na patelnię. Następnie na patelnię trafiają pomidory w puszce, listki świeżej kolendry i mleczko kokosowe.

Na końcu doprawiamy do smaku odrobiną soli.

Jako dodatek możemy podać sos sojowy zmieszany z posiekanym czosnkiem.

Kurczaka podajemy na porcji ryżu, a dekorujemy kiełkami i natką pietruszki.