4 os.
35 min
Średnie
8.30 zł / os.
Kurczak po meksykańsku
Składniki przepisu
3 filety z kurczaka
200 g ryżu brązowego Marysia
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
½ papryczki chili
1 cebula
1 awokado
½ pęczka kolendry
1 puszka kukurydzy Zaczarowany Ogród
1 puszka czerwonej fasoli Zaczarowany Ogród
1 opakowanie przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
szczypta cynamonu Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plastry.

Mięso zamarynuj w łyżce oleju, cynamonie, soli i pieprzu. Kurczaka przełóż na rozgrzaną patelnię i obsmaż z obu stron. Usmażone mięso przełóż na talerz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek zmiażdż i drobno posiekaj. Papryczkę chili posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na nią cebulę. Smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek, chili i smaż przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę i przecier pomidorowy. Zagotuj sos, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kurczaka i gotuj przez 2-3 minuty. Kurczaka podawaj z podgrzanym ryżem, plastrami awokado i listkami kolendry.