4 os.
35 min
Średnie
7.50 zł / os.
Kurczak tikka masala
Składniki przepisu
4 filety z kurczaka
200 g kaszy bulgur Marysia
150 g jogurtu naturalnego Mleczna Polana
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
½ pęczka świeżej kolendry
1 kartonik przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 łyżka przyprawy garam masala
1 łyżeczka ostrej papryki Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w grubą kostkę. Mięso przełóż do dużej miski.

Do kurczaka dodaj jogurt naturalny, oliwę, starty imbir, przyprawę garam masala i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, delikatnie usuń jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego.

Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią mięso z kurczaka. Smaż z każdej strony po 1 minucie. Usmażone mięso przełóż na talerz.

W garnku rozpuść masło i wrzuć na nie zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj do sosu kurczaka i gotuj kolejne 10 minut. Gotowy sos zdejmij z ognia. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka podawaj z kaszą bulgur i świeżą kolendrą.